Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
25 Νοέ 14 ← πίσω

Μάθετε περισσότερα για την Κρεατίνη

> Το συνηθέστερα χρησιμοποιούμενο συμπλήρωμα
Παρόλο που η κρεατίνη ανακαλύφθηκε το 1835, η χρήση της γνώρισε μια πρωτοφανή άνοδο τα πρόσφατα χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι αθλητές ανακαλύπτουν ότι η δράση της κρεατίνης αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις τους. Πιο συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα κρεατίνης έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της δύναμης και της αντοχής, και αποτέλεσμα αυτών είναι ότι ο μυϊκός όγκος μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτερα. Εν τω μεταξύ, αυτό έχει αποδειχθεί και από πολλές επιστημονικές μελέτες και οδήγησε στην καταξίωση της κρεατίνης ως ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα στο χώρο του αθλητισμού.


> Τι είναι η Κρεατίνη;
Η κρεατίνη είναι μία ενδογενής ουσία (δηλαδή παράγεται από το σώμα μας) η οποία δημιουργείται στο συκώτι, το πάγκρεας και τα νεφρά σας από διάφορα αμινοξέα. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους μύες σας με την κυκλοφορία του αίματος.
Η περιεκτικότητα κρεατίνης των μυών σας προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το χρονικό διάστημα για το οποίο ένας μυς μπορεί να γυμνάζεται στο μέγιστο της δυνατότητάς του. Αυτό συμβαίνει διότι το ATP (Τριφωσφορική Αδενοσίνη) δημιουργείται από την κρεατίνη. Το ATP σάς δίνει γρήγορα αξιοποιήσιμη ενέργεια, και αποτελεί την πηγή ενέργειας για όλες τις κινήσεις των μυών. Όσο πιο έντονη είναι η συστολή ενός μυ, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα ATP καταναλίσκεται. Δυστυχώς τα μυϊκά κύτταρα σας περιέχουν μία περιορισμένη μόνο ποσότητα ATP, η οποία καταναλίσκεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εντατικής προπόνησης.


Εάν πάρετε ένα συμπλήρωμα κρεατίνης, η περιεκτικότητα κρεατίνης των μυών σας αυξάνεται και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ποσότητα ATP μπορεί να δημιουργηθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προπονηθείτε εντατικότερα και για μεγαλύτερο διάστημα, διότι οι μυς σας έχουν στη διάθεσή τους περισσότερη ενέργεια και δύναμη, και η όξυνση των μυών καθυστερεί. Η λήψη συμπληρώματος κρεατίνης σας βοηθά επίσης να επανακάμψετε ταχύτερα μετά την προπόνηση. Η κρεατίνη είναι απολύτως ασφαλής και δε θεωρείται απαγορευμένο αναβολικό.



> Πόση κρεατίνη θα πρέπει να παίρνω;
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να προσδιοριστεί εάν είστε αθλητής μυϊκής προσπάθειας ή αντοχής, διότι για τον κάθε τύπο αθλητή ισχύει και άλλη δοσολογία. Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας ότι η κρεατίνη φτάνει στο μέγιστο της δράσης της εάν ξεκινήσετε με τη δημιουργία ενός αποθέματος. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε με μία υψηλή δοσολογία κρεατίνης για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή ονομάζεται φάση φόρτισης. Στη συνέχεια παίρνετε μία χαμηλότερη δοσολογία κρεατίνης. Αυτή η σχετικά μεγαλύτερη περίοδος λέγεται φάση συντήρησης.


Διαβάστε τη συνέχεια (κλίκ) εδώ.

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News