Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
15 Ιουν 15 ← πίσω

Πρόγευμα : Το σημαντικότερο γεύμα ενός επιτυχημένου αθλητή

Είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας είναι το γεύμα των πρωταθλητών. «Από όλα τα διατροφικά λάθη που ίσως κάνεις, το να παραλείπεις το πρόγευμα σου είναι το μεγαλύτερο» όπως μας εξηγεί η Nancy Clark, διάσημη αθλητική διατροφολόγος της Αγγλίας. Παρόλα αυτά είναι κοινή η διαπίστωση πως πολλοί αθλητές παραλείπουν το πρωινό τους γεύμα.

Οι αθλητές που δεν προσλαμβάνουν πρωινό, στερούν από τον οργανισμό τους τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την υγεία τους, καθώς δεν καλύπτουν την απαραίτητη ενέργεια που απαιτείται για τις προπονήσεις υψηλής ποιότητας. Αυτοί οι αθλητές συνήθως παρουσιάζουν χαμηλή απόδοση στην πρωινή τους προπόνηση, υποκύπτουν σε απογευματινές «γλυκές» καταχρήσεις και ένα συνεχές τσιμπολόγημα στις βραδινές ώρες, με συχνό αποτέλεσμα ένα ανεπιθύμητο σωματικό βάρος.

Οι πιο συχνές δικαιολογίες των αθλητών για την παράλειψη του πρωινού είναι:

«Δεν πεινώ το πρωί»:  Αν ο αθλητής δεν πεινά το πρωί τότε πολύ πιθανόν να έχει φάει ένα μεγάλο βραδινό γεύμα την προηγούμενη ημέρα. Είναι πολλοί οι αθλητές που «περιμένουν» το βράδυ για να φάνε, με αποτέλεσμα να έρχονται πεινασμένοι και να καταβροχθίζουν ένα μεγάλο γεύμα, καθώς και ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι πριν πάνε για ύπνο.

Ένας ακόμη πιθανός λόγος είναι μια εξαντλητική πρωινή προπόνηση, η οποία μπορεί να σου μειώσει την όρεξη. Όμως, τέτοιου είδους προπόνηση, είναι ταυτόχρονα ένας ακόμη λόγος για να καταναλώσει το πρόγευμα του. Χρειάζεται προσοχή στο είδος του πρωινού και στην ποσότητα του έτσι ώστε να αποφευχθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.  
     

«Δεν υπάρχει χρόνος, δεν προλαβαίνω»: Οι μαθητές ή οι εργαζόμενοι αθλητές συχνά αναγκάζονται να προσθέσουν προπονήσεις πριν να ξεκινήσουν την ημέρα τους, με αποτέλεσμα την πίεση του χρόνου. Σε αυτήν την περίπτωση ο αθλητής δεν έχει πράγματι το χρόνο για να χαλαρώσει και να απολαύσει το πρωινό του. Υπάρχει όμως η λύση – ο προγραμματισμός. Οι αθλητές θα πρέπει την προηγούμενη νύχτα να ετοιμάσουν ένα πρόγευμα για το δρόμο προς την προπόνηση και ένα σνακ μετά την προπόνηση. Παραδείγματος χάρην, πριν την προπόνηση 1 τοστ με τυρί χαμηλό σε λιπαρά  και για μετά την προπόνηση 1 γιαουρτάκι και 1 φρούτο.

«Κάνω δίαιτα»: Αρκετοί είναι εκείνοι οι αθλητές που στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος παραλείπουν το πρόγευμα τους, θεωρώντας πως  θα «γλυτώσουν» θερμίδες. Έρευνες επιβεβαιώνουν πως τα άτομα που παραλείπουν το πρόγευμα τους τείνουν να αυξάνουν το βάρος τους κατά την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα οι μελέτες δείχνουν πως, με ένα «πλούσιο» πρόγευμα μειώνουν τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Αν φάω πρωινό, τότε θα πεινώ όλη μέρα»: Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η δήλωση αυτή καταρρίπτεται από ένα μεγάλο αριθμό κλινικών μελετών, ο οποίος επιβεβαιώνει πως μειώνει τις απογευματινές «γλυκές» καταχρήσεις, καθώς και το τσιμπολόγημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
         

Τα περισσότερα αθλήματα έχουν υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για να υποστηρίξουν τα πολύ απαιτητικά προπονητικά προγράμματα που φτάνουν κάποιες φορές τις τρεις προπονήσεις σε μια ημέρα. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται η κατανάλωση ενός ενισχυμένου και πλούσιου πρωινού για τους αθλητές.

Πιο κάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει πρόγευμα.

  • Δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο αθλητής για να ανταπεξέλθει στην πρωινή προπόνηση υψηλής ποιότητας. Μη ξεχνάτε, είναι το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία της νύχτας, ανεβάζοντας έτσι επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
  • Εκτός από την ενέργεια για την άσκηση, ο αθλητής θα πάρει από το πρόγευμα του ενέργεια-υδατάνθρακες, απαραίτητη και για την πνευματική διαύγεια. Μην ξεχνάτε ότι η μοναδική πηγή ενέργειας  του εγκέφαλου είναι η γλυκόζη.
  • Είναι ένα από τα τρία κύρια γεύματα της ημέρας το οποίο εφοδιάζει το σώμα, με θρεπτικά συστατικά, για τις υψηλές απαιτήσεις ενός αθλητή. Οι αθλητές που παραλείπουν το πρόγευμα τους είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουν τις πιο πάνω απαιτήσεις. Τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να βρίσκονται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγευμα είναι οι φυτικές ίνες, βιταμίνες και σίδηρο. Ένα παράδειγμα είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης με αποξηραμένα φρούτα, πλούσια σε σίδηρο, μαζί με ένα ημιάπαχο γάλα ή γιαούρτι.
  • Ένα καλά ενισχυμένο και πλούσιο πρόγευμα εκτός από τα πιο πάνω μπορεί να εφοδιάσει τον αθλητή με πρωτεΐνες, αναγκαίες για την διατήρηση ή την αύξηση της μυικής μάζα. Η διατήρηση της μυικής μάζας είναι και ένα από τα προβλήματα των κωπηλατών λόγω των συνεχών, απαιτητικών και σκληρών προπονήσεων.

Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα του πρωινού γεύματος, λόγω του ότι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και γαστρεντερικά  προβλήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μειώνοντας έτσι την απόδοση του αθλητή.

Πηγή: www.selinio.com/

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News