Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
24 Αυγ 15 ← πίσω

Ανακτήστε τη χαμένη σας ενέργεια με φυσικούς τρόπους

 Μην αφήνετε την κούραση να σας καταβάλλει. Επιστρατεύστε φυσικούς τρόπους για να ζωντανέψετε ξανά τον οργανισμό σα


Νιώθετε συχνά ότι δεν έχετε τη δύναμη να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και να «βγάλετε τη μέρα»; Όλοι χρειαζόμαστε πού και πού λίγη τόνωση. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί υπέροχοι, φυσικοί τρόποι για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ζωντάνια.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Οι τροφές που καταναλώνετε και η στιγμή στην οποία τις καταναλώνετε πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σας.

Είναι βασική αρχή ότι δεν αφήνουμε ποτέ άδειο το στομάχι μας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα και τα τακτικά γεύματα σας βοηθούν να το πετύχετε. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να προετοιμάσετε τα γεύματά σας, όμως μπορείτε να αποφύγετε να μένετε νηστικές για πολλές ώρες φροντίζοντας να έχετε πάντα μαζί σας κάποιο υγιεινό σνακ.

Ιδανικά θα πρέπει να καταναλώνετε τακτικά μικρά, ισορροπημένα γεύματα που συνδυάζουν τροφές ολικής αλέσεως και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με καλές πρωτεΐνες ή/και λιπαρά.

Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρούνται υψηλά τα επίπεδα ενέργειας:

• Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Είναι το γεύμα που μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα.

• Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό – η αφυδάτωση είναι η κυριότερη αιτία κόπωσης. Εάν σας είναι δύσκολο να καταναλώνετε πολύ νερό, δοκιμάστε τσάι από βότανα (π.χ. τσάι rooibos) ή συνοδεύστε το φαγητό σας με νερό καρύδας, ένα φυσικό ποτό πλούσιο σε φυσικούς ηλεκτρολύτες (ανάλογο των ποτών που καταναλώνουν οι αθλητές).

• Όταν νιώθετε εξάντληση, αποφύγετε τα γλυκά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και τις τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας γιατί προκαλούν αίσθημα πείνας σε σύντομο χρονικό διάστημα (45') μετά την κατανάλωσή τους.

Καλός ύπνος και περισσότερη άσκηση

Φροντίστε να κοιμάστε καλά και να ασκείστε τακτικά. Αυτοί είναι δύο από τους βασικότερους παράγοντες για να επαναφέρετε στο φυσιολογικό τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σας.

Ο στόχος:

• Τουλάχιστον 7-8 ώρες βραδινού ύπνου. Επιπλέον, ένας 20λεπτος υπνάκος στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας προσφέρει ενέργεια.

• Τουλάχιστον 10-20 λεπτά άσκησης ημερησίως. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια είναι να αυξήστε τις δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας. Η άσκηση κατά τις μεσημεριανές ώρες βελτιώνει την παραγωγικότητα. Πράγματι, η γυμναστική αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου κατά την αιμάτωση ολόκληρου του σώματος, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των μυών.

Συχνές παύσεις

Είναι γεγονός: μικρά διαλείμματα ξεκούρασης στη διάρκεια της έντονης καθημερινότητας είναι σημαντικά για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Ο αρθρογράφος Tim Kreider αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην εφημερίδα The New York Times: «Η απραξία δεν μεταφράζεται μόνο σε διακοπές και απόλαυση· είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο όσο και η βιταμίνη D για το σώμα. Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές παθήσεις εξίσου παραμορφωτικές με τη ραχίτιδα». Επιπλέον αναφέρει: «Η απραξία προσφέρει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για να αποστασιοποιηθούμε από την πραγματικότητα και να τη δούμε συνολικά, να κάνουμε απρόσμενες διαπιστώσεις και να εμπνευστούμε.  Είναι, παραδόξως, ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε οτιδήποτε».

Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τα διαλείμματα για ξεκούραση. Είναι βασική προϋπόθεση για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας. Ενισχύστε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σας υιοθετώντας τα παρακάτω μυστικά:

• Μυρίστε ένα ξυλάκι κανέλας για να μειώσετε την κούραση και να ξυπνήσετε τις αισθήσεις. Εάν δεν έχετε κανέλα, δοκιμάστε με δυόσμο. Μπορείτε ακόμη να ποτίσετε ένα χαρτομάντιλο ή λίγο βαμβάκι με μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο.

• Ακούστε μουσική και τραγουδήστε στο ρυθμό της. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Athletic Insight, το να ακούμε έντονη διασκεδαστική μουσική για 10' είναι, μετά τη γυμναστική, ίσως ο πιο γρήγορος τρόπος για να πάρουμε μία δόση ενέργειας.



Πηγή: www.epithimies.gr

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News