Athens Marathon EXPO
Αρχική Γυμναστική Διατροφή Υγεία Lifestyle Βίντεο Events Επικοινωνία
RunningNews.gr - Τα παντα για το τρέξιμο No Pain Just Gain
09 Σεπ 15 ← πίσω

Τελικά πόσο σημαντική είναι η διατροφή στη ζωή μας;

fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου

Το πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για την υγεία του ανθρώπου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 400 πχ ο Ιπποκράτης δίδασκε «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας ». Σήμερα, η σωστή διατροφή είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ. Αμερικάνικες μελέτες έχουν δείξει ότι τέσσερις στους δέκα θανάτους από ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, εγκεφαλικά, διαβήτη, σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο διατροφής μας. Ενώ η λανθασμένη διατροφή μπορεί να είναι θανατηφόρα, η σωστή διατροφή είναι από τους ακρογωνιαίους λίθους της υγείας.

     Φυσικά από μόνη της η διατροφή δεν είναι το κλειδί για μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή. Η σωστή διατροφή θα πρέπει να είναι μέρος ενός συνολικού τρόπου ζωής, η οποία θα περιλαμβάνει τακτική άσκηση, καθόλου κάπνισμα, όχι υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, διαχείριση του άγχους και τον περιορισμό της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Σημαντικό ρόλο επίσης, παίζουν τα γονίδια για ορισμένα προβλήματα υγείας.

Γενικότερα δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την επίδραση του πώς και τι τρώμε. Για να καταλάβουμε τον ρόλο που παίζει ο υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το σώμα μας με ένα τέλεια συντονισμένο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το σώμα μας χρειάζεται το κατάλληλο καύσιμο (τροφή) και την τακτική συντήρηση (άσκηση, τον τρόπο ζωής και την ψυχική στάση) για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή υγεία. Με λάθος καύσιμο και χωρίς τακτική συντήρηση ο οργανισμός δεν θα μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να δώσει:

  • Ζωντάνια και ενέργεια
  • Σταθεροποίηση του βάρους μας
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων
  • Καθυστέρηση των επιπτώσεων της γήρανσης
  • Κρατά τις μεγάλες ηλικίες υγιής και εύρωστους
  • Βοηθά να νικήσει την κούραση και την κόπωση
  • Προστατεύει τα δόντια και διατηρεί τα ούλα υγιή
  • Βελτιώνει την ικανότητα της συγκέντρωσης
  • Αποκρούει σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου, διαβήτη σε ώριμη ηλικία και νόσο της χοληδόχου κύστης.

Το κλειδί για τη σωστή διατροφή είναι η ισορροπία και η ποικιλία. Για να παραμείνουμε υγιείς, το σώμα μας χρειάζεται τη σωστή ισορροπία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, τα τρία βασικά συστατικά της διατροφής. Ακόμη χρειάζεται βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ουσίες από πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ενώ ορισμένα τρόφιμα είναι καλύτερα από άλλα, δεν υπάρχει μια τροφή ή μια ομάδα τροφίμων που να τα περιέχει όλα. Έτσι μια ποικιλία διαφορετικών τροφίμων είναι απαραίτητη. Ισορροπία σημαίνει να μην τρώμε ούτε πάρα πολύ, ούτε πάρα πολύ λίγο, οποιαδήποτε τροφή ή θρεπτική ουσία. Το πολύ φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος  και ακόμα πάρα πολύ από ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ τρώμε λίγο, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και χαμηλής μάζας σώματος. Τα βασικά στοιχεία γα μια ισορροπημένη διατροφή είναι:

  • Μείωση λιπαρών (διατροφολόγοι απ' όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι μην έχοντας λιπαρά στη διατροφή τους οι άνθρωποι, όπως τηγανιτές πατάτες, βούτυρο, κρέμες και λάδια, κάνουμε τη διατροφή  μας υγιεινότερη και μειώνουμε το σωματικό μας βάρος. Κόβοντας τα κορεσμένα λιπαρά βοηθάμε την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς)
  • Πολλούς αμυλούχους υδατάνθρακες (τελευταίες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το άμυλο , ρύζι, ψωμί, πατάτες, δημητριακά, ζυμαρικά, είναι εξίσου σημαντικό στη διατροφή μας όπως οι φυτικές ίνες)
  • Φυτικές ίνες (οι φυτικές ίνες όχι μόνο βοηθούν την ομαλή λειτουργία του εντέρου μας, αλλά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, την πρόληψη της χολολιθίασης, του καρκίνου του εντέρου και κρατάει το βάρος μας υπό έλεγχο. Τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι : ολικής αλέσεως ψωμί, μαύρο ρύζι, κριθάρι, φακές, φασόλια και λαχανικά)
  • Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά ( τα λαχανικά, τα φρούτα)
  • Με μέτρο ζάχαρη και γλυκά
  • Πολλά υγρά.
Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Μοιράσου το με τους φίλους σου!

Σχόλια αναγνωστών
Διαβάστε περισσότερα επίκαιρα θέματα
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Ρεβίθια σούπα
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Τι είναι το νάτριο; Που βοηθάει στον οργανισμό; , fitvpaddiction, Βίβιαν Δράκου, Πόλυ Χατζόγλου
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Ενημέρωση Γκρέιπφρουτ κατά των καρδιακών ασθενειών
14 Σεπ 15 - Υγεία - Ενημέρωση Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να βοηθήσει με την ακράτεια; , Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος
14 Σεπ 15 - Διατροφή - Συνταγές Κοτόπουλο με γιαούρτι και μουστάρδα
14 Σεπ 15 - Γυμναστική - Δραστηριότητες Ποδήλατο Παντού!
Nutrinews


Events


www.FitnessPulse.gr - Ο παλμός του fitness χτυπάει εδώ - Γυμναστική, Διατροφή, Υγεία, Lifestyle
Επικοινωνήστε μαζί μας για οτιδήποτε σχετικο με fitness στο info [at] fitnesspulse [dot] gr

SportsWeb.gr Network: RunningNews.gr - trinews.gr - Runster.gr - Energy Races - duathlon.gr - Nutrition News