Αδυνάτισμα Διατροφή

Μείνε αδύνατος μακροπρόθεσμα

Όσο μεγαλώνεις και ο μεταβολισμός γίνεται πιο αργός, είναι εύκολο να βάζεις κιλά, χωρίς να το καταλαβαίνεις και πολύ. Αλλά μια μελέτη έχει βρει ότι το να κάνεις συνεπείς αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.Η μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε πρώτα στο Αμερικάνικο Επιστημονικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής, ακολούθησε τις διαιτητικές συνήθειες 120.000 και πάνω ανθρώπων για 16 χρόνια και βρήκε ότι εκείνοι που έτρωγαν τροφές που είχαν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (σε αυτές περιλαμβάνονται οι επεξεργασμένοι σπόροι, τα αμυλούχα, τα σάκχαρα) πήραν περισσότερο βάρος από εκείνους που έτρωγαν τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο (πχ. ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά και συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά). Αυτό δεν είναι εντυπωσιακό ή καινούριο: κι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν προτιμάς τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον στη νέα μελέτη, ωστόσο, είναι ότι κάποιες συνήθειες – κλειδιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δες τι βρήκαν:

  • Εκείνοι που έτρωγαν περισσότερο γιαούρτι, θαλασσινά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα και ξηρούς καρπούς έχασαν το περισσότερο βάρος: στην πραγματικότητα, όσο περισσότεροι άνθρωποι έτρωγαν αυτές τις τροφές, τόσο λιγότερο βάρος έβαζαν.
  • Οι ερευνητές δεν βρήκαν ωστόσο διαφορά στην αύξηση βάρους σε εκείνους που έτρωγαν γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και πλήρη σε λιπαρά.
  • Οι δίαιτες που περιείχαν περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας ήταν συνδεδεμένες με αύξηση βάρους, ειδικά όταν το κρέας συνδυαζόταν με επεξεργασμένους σπόρους ή αμυλούχες τροφές.
  • Οι δίαιτες που περιείχαν τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ωστόσο, (όπως τα λαχανικά), βοηθούσαν στην μείωση του βάρους.
  • Το να τρως τροφές όπως αυγά και τυρί μαζί με τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι συνδεδεμένο με αύξηση βάρους , ενώ το να τρως αυτές τις τροφές συνδυασμένες με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Γενικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι καλύτερες δίαιτες για απώλεια βάρους ήταν εκείνες με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι, οι οποίες προλαμβάνουν την αύξηση του βάρους. Το να αποφεύγεις επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα, αλλά και το να αντικαθιστάς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές (όπως αυγά, τυρί), βοήθησε περαιτέρω. Μπορεί να ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά το να βάζεις στο πιάτο σου άλιπες πρωτεΐνες και λαχανικά και άλλες τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη θα σε βοηθήσει να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου μέσα στα χρόνια.


Eπιμέλεια: Ραφαηντίνα Πατρικέλλη, απόφοιτη ΤΕΦΑΑ, running coach

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial