Αδυνάτισμα Διατροφή

Όσα δεν ισχύουν για το πρωινό

Ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σε κρατάει για περισσότερη ώρα χορτασμένο; Θα πρέπει να τρως πρωινό αν θες να χάσεις βάρος; Μήπως η μια έξτρα κούπα καφέ σε αφυδατώνει; Ανακάλυψε εδώ την αλήθεια για τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το πρωινό.

Μύθος #1: “Ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σε κρατάει για περισσότερη ώρα χορτασμένο.”

Η πρωτεΐνη, ένα από τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή σου. Είναι όμως τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ένας πραγματικά υγιής τρόπος για να χορτάσεις; Η πρωτεΐνη φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα, για αυτό ικανοποιεί και την όρεξη σου.

Πρόσεξε: Το πρωινό σου δε θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά με τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη! Έχε στο μυαλό σου πάντα την ισορροπία – τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι εξίσου σημαντικά.

Μύθος #2: “Πρέπει να τρως πρωινό αν θες να χάσεις βάρος.”

Η κατανάλωση πρωινού θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος; Υπάρχει διχογνωμία μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, ένα γεύμα το πρωί μοιάζει να βοηθάει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σου. Όμως στην περίπτωση της διαλειμματικής νηστείας έχει φανεί ότι είναι πιθανό να χάσεις βάρος και χωρίς να φας πρωινό. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος της μέρα, αυτό που μετράει περισσότερο στην απώλεια βάρους είναι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνεις. Αν καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνεις, τότε θα χάσεις βάρος.

Μύθος #3: “Παραπάνω ποσότητα καφέ το πρωί αφυδατώνει το σώμα σου.”

Πολλοί πιστεύουν ότι ο καφές συμβάλλει στην αφυδάτωση, αλλά όλοι οι απανταχού λάτρεις του καφέ μπορούν να χαλαρώσουν: ο καφές δεν πρόκειται να αφαιρέσει όλο το νερό από το σώμα σου. Η πιο μεγάλη δόση καφεΐνης αυτό που θα προκαλέσει είναι αύξηση της παραγωγής ούρων. Επιπλέον, όσοι έχουν συνηθίσει να πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να παραλείψεις τον πρωινό σου καφέ (ειδικά όταν δεν έχει ζάχαρη και κρέμα). Ακόμα, πιθανόν είναι καλή ιδέα να πίνεις ένα ποτήρι νερό μετ’α την κούπα καφέ.


Πηγή: runtastic.com

Επιμέλεια: Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή, Τηλέφωνο: 6984515475, E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial