Υγεία Φυσιολογία

Πόσοι πρέπει να είναι οι παλμοί σου;

O μέσος όρος που χτυπάει μια καρδιά σε μία διάρκεια ζωής είναι 2,5 δισεκατομμύρια φορές, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αν κάνεις τη διαίρεση, αυτό σημαίνει 100.000 φορές τη μέρα, προωθώντας περίπου 2000 γαλόνια αίματος.

Η καρδιακή σου συχνότητα λέει τον ακριβή αριθμό που χτυπάει η καρδιά σου ανά λεπτό. Και, παρά το γεγονός ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι τόσο οικείος σε σένα όπως ο αριθμός του βάρους σου ή της αρτηριακής σου πίεσης, είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό γιατί η καρδιακή συχνότητα που έχεις στην ηρεμία λέει πολλά για τη λειτουργία της καρδιάς σου.

Η καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία αναφέρεται σε έναν αριθμό που λέει πόσες φορές χτυπάει η καρδιά σου όταν ΔΕΝ ασκείσαι, πχ. όταν χαλαρώνεις, είσαι ξαπλωμένος και ήρεμος. Η καρδιακή σου συχνότητα είναι χαμηλότερη όταν κοιμάσαι ή όταν δεν κάνεις τίποτα και αυξάνεται με τη σωματική δραστηριότητα.Ποια είναι η φυσιολογική τιμή της καρδιακής συχνότητας σε ηρεμία;

Φυσιολογικό εύρος τιμών είναι μεταξύ 60 και 100 χτύπων ανά λεπτό. Ο Kate Traynor, M.S., R.N., διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, λέει ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται μέσα σε αυτό το όριο οι παλμοί σου όταν βρίσκεσαι σε ηρεμία, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δουλεύει ‘σκληρά’ η καρδιά σου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.

Ποια είναι η αργή και ποια η γρήγορη καρδιακή συχνότητα;

Η καρδιακή συχνότητα που κυμαίνεται από 100 παλμούς και πάνω ανά λεπτό, λέγεται ταχυκαρδία. Μπορεί να αναπτύξεις υψηλή καρδιακή συχνότητα εξαιτίας πολλών λόγων: πυρετός, ανεμία, αφυδάτωση, σωματική ή ψυχολογική ένταση, τα οποία πυροδοτούν την απελευθέρωση της fight-or-flight (αντίδραση του ανθρώπου σε καταστάσεις στρες, να πολεμήσει ή να φύγει) ορμόνης, της αδρεναλίνης. Ο Traynor λέει: ‘η αδρεναλίνη είναι όπως η βενζίνη στη φωτιά για την καρδιακή συχνότητα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα – τα πάντα από λιποθυμικές τάσεις σε πιο σοβαρά θέματα, όπως θρόμβους στο αίμα που οδηγούν σε εγκεφαλικό επεισόδιο, ή ενδεχομένως σε καρδιακή ανεπάρκεια’.

Μία μελέτη του 2010 βρήκε ότι άνθρωποι με καρδιακή συχνότητα ηρεμίας στους 84 παλμούς η παραπάνω ανά λεπτό κατά τη διάρκεια πέντε ετών είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερες καρδιακές συχνότητες σε ηρεμία.

Από την άλλη, μία καρδιακή συχνότητα σε ηρεμία που κυμαίνεται από 60 παλμούς και κάτω ανά λεπτό, λέγεται βραδυκαρδία και μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο.

Μία αφύσικα χαμηλή καρδιακή συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως: αίσθηση κόπωσης, ζαλάδας, ναυτίας, ακόμα και να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων’, λέει ο Suneet Mittal, M.D, FHRS, της Κοινότητας Καρδιακού Ρυθμού.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial