Τραυματισμοί Υγεία

Γιατί να βελτιώσεις την κινητικότητα των αστραγάλων σου;

Η βελτίωση της κινητικότητας της ποδοκνημικής (της περιοχής του αστραγάλου) είναι συχνά συνδεδεμένη με μειωμένο κίνδυνο τραυματισμού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παράμετροι απόδοσης που μπορούν να επηρεαστούν αρκετά από μία βελτιωμένη κίνηση του αστραγάλου, παράμετροι που καλό θα ήταν να τις λάβουμε υπ’ όψη.

Εδώ έχουμε 5 λόγους για να δουλέψεις την κίνηση γύρω από την περιοχή του αστραγάλου.

1. Μειωμένη πιθανότητα τραυματισμού
Όταν ένα άτομο βελτιώνει την κινητικότητα του αστραγάλου του/της, αυτό αυτομάτως “παίρνει” την ένταση που δέχονται τα γόνατα. Αν έχεις ένα μικρό εύρος κίνησης σε κάθε αστράγαλο, τα γόνατά σου υποφέρουν γιατί είναι αναγκασμένα να περιορίζονται σε ένα άβολο εύρος κίνησης, σε εύρος που δεν είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν. Τα γόνατα είναι φτιαγμένα να κινούνται μπρος-πίσω, όχι να περιστρέφονται ή να κάνουν κυκλική κίνηση.

2. Βελτίωση στις παραλλαγές της άσκησης των καθισμάτων (Squat)
Τα καθίσματα (Squat) είναι μια βασική άσκηση που γίνεται καθημερινά από σένα, είτε απλώς σηκώνεσαι από τον καναπέ σου, ή, αν είσαι αθλητής, την ώρα που εκτελείς διάφορες αλτικές κινήσεις. Το να έχεις χαμηλή κινητικότητα στον αστράγαλο καταστρέφει το κινητικό μοτίβο των καθισμάτων σου και μπορεί να οδηγήσει σε κακή ισορροπία, τάση να γέρνεις προς τα μπροστά ή να σηκώνεις τις φτέρνες από το έδαφος.

3. Βελτίωση στο διασκελισμό τρεξίματος
Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου τρεξίματος, οι αρθρώσεις του αστραγάλου έχουν δύο βασικούς ρόλους – ραχιαία κάμψη, η οποία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του πρόσθιου κνημιαίου για να σηκωθούν τα δάχτυλα του ποδιού ψηλά, και πελματιαία κάμψη, η οποία ενεργοποιεί τους μύες του γαστροκνημίου για να κατεβάσει τα δάχτυλα. Η αποτελεσματική και πλήρης χρήση του εύρους αυτών των δύο κινήσεων έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση κραδασμών. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται περισσότερο εύρος κίνησης και περισσότερος έλεγχος στην περιοχή του αστραγάλου.

Δες τη συνέχεια εδώ.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial